Batátová polievka od Natali

Batáty sa pestujú už aj u nás, ale ak nezoženiete, odporúčam radšej európske ako z USA. Batáty sú veľmi výživné a v jednej z Modrých zón (kde žijú najzdravší ľudia najdlhší život na našej planéte) Okinawe pozostáva strava obyvateľov až zo 60 – 80% zo sladkých zemiakov.

Na zdravom tuku speníme cibuľku (všetko od oka:-) ) s kurkumou (cca 1 lyžičku), pridáme nakrájané batáty a mrkvu, zalejeme vodou (príp. vývarom alebo kvalitným bio bujónom napr. z DM drogérie), osolíme, okoreníme a varíme domäkka. Na záver rozmixujeme na hladký krém. Získame tak sladkú polievku, ktorá sa dá variovať podľa chuti – ak máte radi pikantnejšie, môžete pridať zázvor, cesnak (ten ja dávam tuším do každej polievky), muškátový oriešok alebo ak chcete dosiahnuť exotickú príchuť, tak na záver do taniera pridáte trošku kokosového mlieka. Do každej polievky dávam úplne na záver, keď už nie je vriacia, aj petržlenovú vňať kvôli vit. C a vápniku, ale to už nechám na vás. Dobrú chuť:-)