Chlieb od A po Z

Keďže som zistila, že často najväčším problémom býva chlieb a pečivo, rozhodla som sa spísať moje skúsenosti, aby chlieb nebol tým, čo odradí ľudí od cesty k lepšiemu zdraviu.
Vyskúšala som rôznych dodávateľov múk a najviac sa mi osvedčil e-shop www.naturaprodukty.sk, pretože mi vyhovuje kvalita, sortiment aj ceny.
Najčastejšie kombinujem múky: múka z hnedej ryže, kukuričná múka, pohánková múka + Psyllium (ide o vlákninu, ktorá slúži najmä na zlepšenie lepivosti cesta. Potrebujete sypké Psyllium, nie v tabletkách:-) Psyllium kúpite v bio obchodoch, ale aj v e-shopoch ako napr. www.mojalekaren.sk a pod. Mám skúsenosti s konkrétne touto značkou Psyllia https://www.mojalekaren.sk/skorocel-indicky-psyllium-drveny-300g/
Na chlieb potrebujete cca 2 – 3 lyžice Psyllia, ale ak sa vám to zdá príliš drahé, lepivosť cesta dosiahnete aj pridaním pohánkovej a ľanovej múky.
PRÍPRAVA CESTA
Do misy nasypeme múky, ja dávam cca 1/3 pohánkovej múky, k tomu pridáme sušené droždie (množstvo podľa návodu na obale sušeného droždia), na 500 – 700 g múky stačia 2 lyžičky soli, 1 lyžička drvenej rasce alebo podľa chuti (nemusí byť vôbec), môžete pridať ľanové semienka a pod. Potom už stačí len vlažná voda približne rovnaké množstvo ako múky. Ak máte v mise 500 g múky, pridajte najprv 400 g – 450 g vlažnej vody a ak by bolo cesto príliš husté, tak postupne vodu pridávajte. Poriadne zamiešajte varechou, misu dajte do igelitovej tašky alebo na misu natiahnite potravinovú fólu. Pod igelitom cesto lepšie kysne. Cesto treba nechať kysnúť pri izbovej teplote 1 – 1,5 hodiny. Vyhrejte rúru na 200 C a na plech položte papier na pečenie. Keď je rúra vyhriata, vyklopte z misy cesto na plech, ktoré by malo už držať tvar chlebíka a mokrými rukami ho celý pretrite kvôli chrumkavej kôrke (alebo postriekajte vodou z ostrekovača na kvety). Takto pripravený chlieb pečieme na 200 C po dobu 45 min – 1 hod. Záleží, či máte chlieb radšej prepečený alebo nie. Upečený chlieb nechajte vychladnúť a až potom krájajte.
PRÍPRAVA CESTA S MINIMOM DROŽDIA
V prípade, že ste zistili, že vám robí droždie nejaké problémy, rovnaký postup použijete, no s výnimkou, že pridáte len 1/4 kávovej lyžičky sušeného droždia a namiesto vlažnej vody, nalejete do cesta teplú vodu (nesmie byť vriaca, ale teplá ako z vodovodu). Zamiešané cesto dáte rovnako pod igelit, no necháte kysnúť pri izbovej teplote až 3 hodiny. Zvyšok receptu je rovnaký.
KVÁSKOVÝ CHLIEB
KVÁSOK
Ak si chcete doma pripraviť kvások, odporúčam z múky z hnedej ryže. Do zaváraninového pohára nasypete 2 lyžice tejto múky a pridáte rovnaké množstvo vody, rozmiešate. Ak je to príliš suché a ťažko sa to mieša, pridajte viac vody, ak je to príliš riedke, pridajte múku. Mali by ste dosiahnuť hustejšiu kašičku. Na pohár položte viečko a nechajte kvasiť pri izbovej teplote. Tento proces opakujte každé ráno a každý večer, vždy zamiešajte, položte na pohár viečko a nechajte kvasiť. Kvások by mal byť hotový do 4 dní, spoznáte to podľa bublín v kvásku. Potom môžete už kvások odložiť do chladničky – stačí na pohári len jemne zavrieť viečko, nemusíte pevne zavierať. Kvások sa rovnako “prikrmuje” múkou a vodou 1 x za týždeň (ak kvások nepoužívate) alebo ak ste z kvásku odobrali, tak pridajte rovnaké množstvo múky a vody, dobre zamiešajte na hustú kašičku, jemne pohár zavrite viečkom a znovu odložte do chladničky.
PRÍPRAVA ROZKVASU
200 g múky
200 g vody
2 lyžice kvásku
Všetko dobre zamiešať a nechať v mise pod igelitom (igelitová taška alebo potravinová fólia) kvasiť cez noc cca 12 hodín.
Keď je rozkvas hotový, pridáme 500 g múky (z hnedej ryže, kukuričnú múku a asi 1/3 pohánkovej múky), 2 lyžice Psyllia, 2 lyžičky soli, 1 – 2 lyžičky drvenej rasce (nemusí byť), môžu byť aj semiačka ako ľanové, sezamové, tekvicové atď. K múkam pridajte najprv 400 g – 450 g vlažnej vody a ak by bolo cesto príliš husté, tak postupne vodu pridávajte. Poriadne zamiešajte varechou, misu dajte znovu do igelitovej tašky alebo na misu natiahnite potravinovú fólu. Pod igelitom cesto lepšie kysne. Cesto treba nechať kysnúť pri izbovej teplote 3 hodiny. Vyhrejte rúru na 200 C a na plech položte papier na pečenie. Keď je rúra vyhriata, vyklopte z misy cesto na plech, ktoré by malo už držať tvar chlebíka a mokrými rukami ho celý pretrite kvôli chrumkavej kôrke (alebo postriekajte vodou z ostrekovača na kvety). Takto pripravený chlieb pečieme na 200 C po dobu 45 min – 1 hod. Záleží, či máte chlieb radšej prepečený alebo nie. Upečený chlieb nechajte vychladnúť a až potom krájajte. Držím palce, aby sa chlebík podaril na prvý krát a ak nie, nevzdávajte sa – veľmi rýchlo prídete, ako na to!