Muffiny/lievance/bublanina

½ litra rastlinného mlieka (kokosovom, ryžovom, mandľovom…) alebo minerálky rozmiešate 2 vajcia, pridáte 1/3 dcl hroznového alebo sezamového oleja a k týmto „mokrým“ ingredienciám pridáte suché: bezlepková múka (odporúčam ryžovú v kombinácii s 50 – 100 g ľanovej múky, príp. namiesto nej ako lepivú zložku môžete použiť Psyllium), ½ lyžičky bezfosfátového kypriaceho prášku a ½ lyžičky sódy bikarbóny, množstvo cukru nechám na vás – nám stačí cca do 100 g (používam brezový, kokosový, trstinový…), a trochu soli. Neuvádzam presné váhy, pretože to záleží od toho, akú múku použijete. Dôležité je, aby cesto malo konzistenciu ako palacinkové, teda poloriedke.

Muffiny môžete ozvlášniť tým, že pridáte bobuľové ovocie (čerstvé alebo mrazené), nastrúhané jablko, strúhaný kokos, sušené ovocie a nasekané mandle alebo časť cesta zmiešate s karobovým práškom a vytvoríte dvojfarebné mramorové muffiny atď.

Z tohto cesta vytvoríte aj lievance (vysmažené na kokosovom oleji, husacej masti alebo hroznovom oleji) alebo bublaninu, príp. korpus na tortu.