Rizoto s akoukoľvek zeleninou alebo mäsom (pšenové, ryžové, amarantové, z quinoi…)

Najrýchlejšie rizoto, ktoré zvládnete aj po dlhom pracovnom dni je uvarené v jednom hrnci, v ktorom varíte celozrnnú ryžu v osolenej vode a posledných 8 – 10 min. pridáte mrazenú zeleninu (mrkvička, hrášok, kukurica, fazuľka, brokolica….) s pretlačenými strúčikmi cesnaku a bylinkami podľa chuti. Potom stačí okoreniť a na záver posypať petržlenovou vňaťou. Aby jedlu nechýbal tuk, tak na tanieri sa môže poliať trochou olivového oleja alebo počas varenia pridať olej alebo masť.

Je na vás, či pripravíte rizoto z ryže, pšena alebo inej obilniny.

Súčasťou rizota môže byť aj mäso (pripravené zvlášť alebo spolu s rizotom v jednom hrnci). Prípadne použijete rizoto ako prílohu k mäsu.