Tráviaci trakt ako záhrada

Ešte stále si poniektorí myslia, že nie sme súčasťou prírody, ale sme. My sme príroda. Veľa vecí som pochopila, keď som pozerala na našu záhradu. Zo začiatku tam bol pýr, ktorý je takmer nezničiteľný…extrémne dlhé korene, ak pýr vytrhnete, vyrastú ďalšie. Prvé, čo človeku napadne je, že bude nutné použiť silnú „chémiu“, no s vedľajšími účinkami, bohužiaľ. Alebo….                        Ak budeme neustále dosievať trávu, tá sa dostane do takej presily, že zahubí väčšinu pýru a zvyšok buriny bude držať pod kontrolou. To isté platí pre tráviaci trakt – nikdy nedosiahneme zničenie každého patogénu a to by ani nebolo správne, no musíme dostať patogény pod kontrolu. Najpravdepodobnejšie riešenie HIT je výrazné zvýšenie priaznivých baktérií v tráviacom trakte. Jednoducho povedané, tí dobrí musia byť v presile, aby premohli tých zlých.

V tomto mojom presvedčení ma utvrdili aj skúsenosti z fekálnej transplantácie, ktorá dokázala vo veľmi krátkom čase vyriešiť liekmi nevyliečiteľné premnoženie patogénov v tráviacom trakte. U daného pacienta nezaberali ani opakovane nasadené antibiotiká všetkého možného druhu. Fekálna transplantácia od zdravého človeka do pár dní doslova vymietla jeho tráviaci trakt od „škodcov“. Tu niekde je pes zakopaný.

Keďže sa vždy prikláňam k prirodzenej ceste, vedela som, že najlepšie probiotiká sú fermentované potraviny. Lenže ako mám liečiť intoleranciu histamínu potravinami nabitými histamínom? Ako??!! Pomaly 🙂

V lekárni kúpite probiotiká s 9 kmeňmi probiotických mikroorganizmov a v kvasenej kapuste ich je aspoň 14. Treba začať pomaly, stačí každý deň trochu šťavy z kvasenej zeleniny…potom postupne zvyšovať množstvá podľa pocitu. Vaše telo vám najlepšie povie, či to pomáha alebo nie. Ak vám dáva telo signál, že kvasené potraviny jednoducho nezvládate ani v malých množstvách, tak probiotiká z lekárne sú dobrým riešením (aspoň 9 kmeňov baktérií a cca 20 miliárd v dennej dávke – aj pre deti od 3 rokov).

 

Základné kroky:

– vylúčiť alergény a netolerované potraviny zo stravy, viď. Zoznam povolených potravín

– dodať probiotické baktérie, ktoré prirodzene prevládnu nad patogénmi

 

Z môjho pohľadu je najlepšie ísť na to „mierumilovnou“ probiotickou cestou. Trvá to dlhšie ako brať antibiotiká* (aj niekoľko mesiacov), no neurobí to takú “paseku”.

 

*Netvrdím, že antibiotiká nie sú pri vážnych akútnych stavoch potrebné – veď zachránili už množstvo životov. No my ľudia máme tendenciu veci preháňať (s antibiotikami, cukrom, bielou múkou atď.). Takže ja som pri chronických zdravotných problémoch zástancom pomalšej, ale prirodzenej cesty. V prípade infekčných ochorení ako napr. chrípka, liečim deti ako naše prastaré mamy (bylinkové čaje, med, cesnak, vývary namiesto ťažkého jedla a vyležať…). Antibiotiká sme našťastie už dlho nevideli.